HOME | CONTACT

Foto1
Foto2
Foto3
Foto4
 

Roermond, that's all you need!

Asenray maakt deel uit van de Midden-Limburgse stad Roermond. Deze sfeervolle stad kent een grote rijkdom aan cultuurhistorie, een gezellig winkelhart en een unieke ligging aan de Maasplassen. De stad aan Maas, Roer en Swalm (56.000 inwoners) ligt bovendien zeer centraal in de Euregio Rijn-Maas-Noord. Zowel Duitsland als België liggen op nog geen 15 kilometer afstand. Door middel van vier afritten is de stad via de A73 direct bereikbaar vanuit Nederland. De N280-Oost zorgt voor een rechtstreekse autowegverbinding met het Duitse achterland. En vanaf de A2 ben je (uit noordelijke richting) via de N280-West of (uit zuidelijke richting) via de A73 in een kwartier in Roermond. De stad heeft een rijk verenigingsleven en er vinden tal van culturele evenementen plaats gedurende het hele jaar. De cultuur waarop mensen hier met elkaar omgaan maakt van Roermond een plezierige stad om in te leven. In oktober 2009 werd Roermond uitgeroepen tot 'Beste Binnenstad van Nederland 2009-2011' (in de categorie middelgrote steden). In 2010 en 2011 ontving zij van onderzoeksbureau Etil de titel 'Beste Limburgse gemeente'.

ROERMOND, THAT'S SHOPPING!
Door de eeuwen heen was Roermond lid van de Hanzesteden en hoofdstad van het Overkwartier van Gelre. Nu nog is zij bisschopsstad van Limburg. De stad heeft een beschermd stadsgezicht en is rijk aan monumenten. De binnenstad herbergt een schat aan historische bouwwerken zoals kerken en oude handelshuizen. Bepalend voor het stadsbeeld is de uit de 15de eeuw stammende gotische Sint Christoffel-kathedraal. Samen met de Munsterkerk, die dateert uit de 13de eeuw, zijn dit de belangrijkste karakteristieke beeldmerken van Roermond. Daarnaast is het uit 1700 stammende stadhuis de moeite waard, evenals de in de 15de eeuw gebouwde Minderbroederskerk, die vandaag de dag door de protestantse kerk wordt gebruikt. In de historische stadskern vindt de bezoeker een grote diversiteit aan winkels en attractieve pleinen. Samen met de vele gezellige terrasjes en pittoreske restaurants bepalen zij het gezellige karakter van de Roermondse binnenstad.

Daarnaast is het winkelaanbod uitgebreid met het Designer Outlet, het Retailpark en de Huis- en Tuinboulevard. Het Designer Outlet is zelfs de derde bezoekersattractie in Nederland, na de Amsterdamse grachten en de Efteling. Het is een groot winkelparadijs op kleine loopafstand van de binnenstad, waar wereldmerken en designlabels gedurende het gehele jaar met grote kortingen worden aangeboden. In de binnenstad is elke donderdag koopavond tot 21.00 uur en zijn elke zondag de meeste winkels in de namiddag geopend, evenals de meeste supermarkten in Roermond. Het Designer Outlet, het Retailpark, de Huis- en Tuinboulevard en de woonboulevard zijn zelfs 363 dagen per jaar geopend! Op zaterdag wordt een grote warenmarkt gehouden op de Markt en op woensdag vindt een kleinere warenmarkt plaats op het Munsterplein. Op het Kloosterwandplein is elke zaterdag vanaf 1 april t/m 31 oktober antiekmarkt.

Ook buiten de binnenstad valt er van alles te ontdekken. Zo staat in Asselt een zeer bezienswaardig, deels Romaans, kerkje. Het is gewijd aan de heilige Dionysius en ligt idyllisch op een hoge oever van het winterbed van de Maas. Schuin tegenover het kerkje bevindt zich het Cultuurhistorisch Museum. Iets verderop in Boukoul, niet ver van Asenray, staat het prachtige kasteel Hillenraad en Edelmanshuis Zuidewijk Spick. Beide gebouwen zijn helaas niet voor het publiek toegankelijk.

ROERMOND, THAT'S WATER!
Direct voor de poorten van de stad langs de Maas ligt een uitgestrekt waterrecreatiegebied van wel 3000 hectare groot: de Maasplassen. Het is het grootste aaneengesloten plassengebied van Nederland. Deze aaneenschakeling van vele kleine en grotere plassen, gelegen in een groen en weids landschap, vormt een waar eldorado voor actieve watersporters, vissers, zonaanbidders, zwemmers en natuurliefhebbers. Er zijn uitstekende mogelijkheden om te surfen, te zwemmen, te zeilen of te varen. Door de aanwezigheid van diverse dagstranden, jachthavens en campings heeft het gebied voor elk wat wils te bieden. De Maasoever biedt een uitstekende combinatie van hoogwaardig woongenot, toeristische bedrijvigheid en horeca.

ROERMOND, THAT'S CULTURE!
Ook op cultureel gebied heeft de stad veel te bieden en is er voor iedereen wat wils. Het rijke verenigingsleven biedt veel mogelijkheden om zelf actief deel te nemen. In Theaterhotel De Oranjerie kan men genieten van afwisselende programma's van voorstellingen en concerten. In het najaar van 2011 opende het Cuypershuis zijn poorten voor het publiek. Het museum richt zich op het leven en werk van de Roermondse architect en ontwerper Pierre Cuypers (1827-1921) en in het verlengde daarvan ook op hedendaags interieurontwerp. In september 2012 vond de opening plaats van de ECI Cultuurfabriek; een prachtig gerestaureerd industrieel complex, dat nu voor de toekomst behouden blijft en dat een cultuur- en muziektempel moet worden voor de gehele regio. Zo vindt de gemeentelijke muziekschool hier onderdak en is er ruimte voor cursussen, films, theater, poppodia en exposities. In de open lucht vinden vooral in de zomermaanden vele culturele evenementen plaats, zoals het Bevrijdingsfestival Limburg, Sjwaampop, de Havenfeesten, de Sjómmelmert en de Roermondse taptoe.

ROERMOND, THAT'S NATURE!
Rondom Roermond ligt een uitgestrekte groene gordel, waarin het prachtig wandelen en fietsen is. Een grenzeloos natuurrijk gebied! Het bekende Pieterpad (het lange afstandspad van Pieterburen in Groningen naar de Pietersberg in Maastricht) loopt door deze omgeving. Daarnaast doorkruist ook het streekpad Maas-Schwalm-Nettepad de gemeente. In de landelijke omgeving van het stadsdeel Swalmen biedt Staatsbosbeheer (via bezoekerscentrum De Meinweg in Roerdalen) excursies aan. Daarbij kan het Swalmdal onder deskundige begeleiding niet alleen wandelend worden ontdekt, maar ook per fiets. Natuurgebieden als het nationaal park De Meinweg, het Leudal, de Beegderheide en de rivierdalen van de Roer en Swalm bieden een rijke variatie aan bos, heide, vennen en weidevelden. Gebieden die bekend staan om hun weelde aan flora en fauna. Niet voor niets is deze streek aangewezen tot Waardevol Cultuurlandschap!

Dat en meer bevestigt maar één ding: Roermond, that's all you need!


Kijk voor algemene informatie over Roermond op: www.roermond.nl
Voor informatie over de gemeente surft u naar: www.gemeente.roermond.nl
Toeristische informatie vindt u op: www.vvvmiddenlimburg.nl